SBMI hoppas på en fossilfri framtid

Vid årets upplaga av Svenska Maskinmässan står bland annat hållbarhet i centrum. I detta sammanhang är det inte bara vår utställare som fångar besökarnas intresse, utan även de viktiga diskussionerna som förs om branschens framtid. SBMI, Sveriges Branschorganisation för Bergmaterialindustrin, kommer att vara en aktiv deltagare i dessa diskussioner, trots att de inte ställer ut. Med en paneldebatt och en workshop på agendan siktar de på att påverka och accelerera branschens omställning till en fossilfri framtid.

Mårten Sohlman delar sina förväntningar
Mårten Sohlman från SBMI delar sina tankar och förväntningar inför mässan. ”I bergmaterialindustrin är det stort fokus på branschens klimatomställning, så därför hoppas jag få se framtidens maskiner som ska ingå i den fossilfria produktionen av bergmaterial,” förklarar han. Sohlman tillägger att vid föregående mässa var det tydligt att ”Många maskinleverantörer lyfter fram sina eldrivna maskiner,” och han förväntar sig att produktutbudet tagit ett ordentligt steg till. Hans förväntningar är höga: ”Jag förväntar mig att bli överraskad.”

Paneldebatt: Accelerera klimatomställningen
SBMIs paneldebatt syftar till att samla hela värdekedjan – från maskinleverantörer till slutanvändare. ”Vi vill diskutera hur vi kan påskynda introduktionen och uppskalning av fossilfria och effektiva maskiner.” Paneldebatten är öppen för alla mässbesökare, medan den efterföljande workshopen är exklusiv för SBMIs medlemmar.

Varför Maskinmässan är viktig för SBMI
Mårten förklarar varför Maskinmässan är så viktig för SBMI: ”För att bergindustrin ska kunna bli klimatneutral krävs fossilfria maskiner. Maskinmässan samlar maskinleverantörerna som förser branschen med dessa maskiner.”

SBMIs färdplan och framtida åtgärder
Avslutningsvis belyser Sohlman vikten av SBMIs färdplan: ”SBMIs färdplan för fossil fri konkurrenskraft lanserades 2019. Sedan dess har mycket hänt. Under 2024 håller vi på att uppdatera färdplanen, och förankra formerna för hur vi ska nå hela samhällets mål om att vara klimatneutrala till 2045.”

Varmt välkomna till paneldebatten uppe i konferensvåningen den 30 maj kl 10.00! 

Rulla till toppen